"Igekötők" rovat

Egy klasszikus ajkai elmélet megdöntésének kísérlete forog fenn.

Az egyik munkatársam magyar-német tanár, és egy beszélgetés során felmerült részemről a kérdés, hogy tényleg csak a "basz" szép magyar szó elé tehető oda minden igekötő úgy, hogy értelmes szót ad, és mégis más a jelentése?

Ezt ő nyomatékosan és kategorikusan tagadta, elmondta, hogy az igekötők sokfélesége és jelentéstartalmuk különbözősége lehetetlenné teszi, hogy egy ige minden igekötőhöz passzoljon értelmes jelentéstartalommal.

Mivel szerinte az igekötőket nem lehet taxatíve felsorolni, így megnéztük a wikit, hogy milyen igekötőket tartalmaz. Az alábbiakról van szó:

"abba, agyon, alá, által, át, be, bele, benn, egybe, el, ellen, elő, előre, fel v. föl, félbe, félre, felül v. fölül, fenn v. fönn, hátra, helyre, hozzá, ide, keresztül, ketté, ki, körül, közbe, közé, közre, külön, le, meg, mellé, neki, oda, össze, rá, rajta, széjjel, szembe, szerte, szét, tele, tova, tovább, tönkre, túl, újjá, újra, utána, végbe, végig, vissza, stb."

Megdöbbenve tapasztaltam, hogy már az első igekötőnél bukott az ajkai elmélet (pedig én is szentül hittem benne), mert abbabasz nincs (Zalában legalábbis). Bár ettől függetlenül kétségkívül rengeteg igekötővel ad ki értelmes magyar szót különböző jelentéstartalommal.

Ez persze szintén egy elmélet, cáfolható.