"Apa kezdődik! Megint...." rovat

 

Stefano Palazzi, a Labdarúgó Szövetség ügyésze összeállította azoknak a névsorát, akiket a sportbírósági szinten újra megnyitott eljárására megidézni kíván. Nem lesz egyszerű menet, az Inter mellett több csapat is érintett.

Az új eljárásnak tisztáznia kell, hogy mennyire volt jogszerű az a kapcsolattartás, amely a bíróküldésért felelős személyek, illetve egyes klubvezetők és edzők között zajlott. De Santis, a nápolyi büntetőperben vádlottként szereplő egykori játékvezető szerint a szövetség bizonyos esetekben kifejezetten bátorította a klubokat arra, hogy vegyék fel a kapcsolatot a bírók főnökeivel.

 

 

 

A megidézettek névsora nagyon hosszú: természetesen rajta van Massimo Moratti, akinek azt kellene elmesélnie, hogy milyen kapcsolatban állt a bíróküldést koordináló Paolo Bergamóval. Szintén magyarázatra vár, hogy tudott-e Moratti - az azóta már elhunyt - Giacinto Facchetti telefonhívásairól, amelyek zsákszámra kerültek elő az elmúlt időszakban.

Nem csak az Intert érinti a Calciopoli 2: több klubvezető mellett beidézték Luciano Spallettit, aki még az Udinese edzőjeként érdeklődött a bírók kisorsolása előtt, hogy a Sampdoria elleni meccsükön kik lesznek a partjelzők.

A szövetség természetesen több tárgyalási napot fog tartani, a naptár teljesen betelt, de a pontos ütemtervet még nem közölték.

 

Az akták megnyitására azért volt szükség, mert a Nápolyban folyó büntetőper ideje alatt olyan telefonhívások kerültek napvilágra, amelyek egészen más megvilágításba helyezik az olasz labdarúgás történetének eddigi legnagyobb visszhangot kiváltó botrányát. A mai napon Paolo Bergamót, a bíróküldésért felelős egykori vezetőt hallgatták meg az Olasz Labdarúgó Szövetségben.

A meghallgatások során ki kellene derülnie sok érdekes kérdésnek: például annak, hogy Moggiék valóban megrendeltek-e bizonyos játékosoknak sárga lapokat (Nápolyban az derült ki, hogy nem), hogy valóban beleszóltak-e a bíróküldésbe (a tanúk esküvel állítják, hogy nem), hogy Paparestát bezárták-e az öltözőbe (ő azt mondja, hogy nem)?

Az ügy egyik kulcsszereplőjének, Bergamónak a meghallgatása 5 órán keresztül zajlott Stefano Palazzinak, a szövetség ügyészének az irodájában. Bergamo az újságíróknak elmondta, hogy teljes mértékben rendelkezésre áll, kész elmondani azokat a tényeket, amelyeket már korábban is elmondott: "A 2006-os vizsgálatok hézagosak voltak, az egész eljárást egy bohózathoz tudnám hasonlítani" - nyilatkozta. "Az összes klubbal tartottuk a kapcsolatot, hiszen a FIGC (Olasz Labdarúgó Szövetség) ezt kérte tőlünk, mi pedig teljesítettük a kérésüket. Azért vagyok ma itt, hogy együttműködjem a vizsgálatot vezetőkkel, és elmondjam az igazságot."

A Palazzival történő beszélgetés után így nyilatkozott: "Megismételtem azt, amit 2006-ban elmondtam. Állok a szövetség rendelkezésére, kifejtettem a meghallgatás során, hogy ebben az ügyben vagy mindenki bűnös, vagy mindenki ártatlan. Semmiféle illegális tevékenységet nem folytattunk, nem utasítottunk játékvezetőket arra, hogy bármelyik csapatnak is kedvezzenek. Mindegyik klubvezetővel beszéltem, és a szövetség erről tudott, sőt, helyesnek tartotta a kapcsolattartást."

A tervek szerint a jövő héten Massimo Moratti következik.

Bianconeri