"Az évtized riffjei" rovat I. rész

Ahogy azt nemrég megtanultam szakavatott kolleginától, stílusról nem vitatkozunk.

Azért én megpróbálnám. Hátha érdekel valakit.

 

Nemrég megérkezett a Totalguitar magazin gondozásában az elmúlt évtized legjobb gitárriffjeit tartalmazó 50-es lista, ahogy arról a B-oldal beszámolt.

A top 10 így néz ki:

1. Plug in Baby (Muse)
2. Slither (Velvet Revolver)
3. Afterlife (Avenged Sevenfold)
4. The Dark Eternal Night (Dream Theater)
5. Knights of Cydonia (Muse)
6. No One Knows (Queens of the Stone Age)
7. Seven Nation Army (The White Stripes)
8. Halo (Machine Head)
9. Mr Brightside (The Killers)
10. Beast And The Harlot (Avenged Sevenfold)

Talán ezzel még valamennyire egyet is lehet érteni. Legalábbis a magazin elmondása szerint ők a rajongók szavazatai alapján rakták össze a listát, tehát az a zenehallgató többség véleményét tükrözi.

Talán az sem különösebben meglepő, hogy a lista nagy részét rock és heavy metal zenekarok alkotják, hiszen mégiscsak abban a zenében van meghatározó szerepe a gitárnak. Az viszont inkább meglepő, hogy a listán elenyésző számban szerepelnek a magukat előszeretettel nu metalnak aposztrofáló zenekarok képviselői. Az is meglepő, hogy felkerültek a listára olyan zenekarok is, akik alkotásunk csúcspontján már túl vannak, de a 2000-es években kiadott "ne-menjünk-má-szét-inkább-csináljunk-még-egy-albumot-úgyis-megveszik-a-nevünk-miatt" jellegű albumaikról kerültek még fel számok a listára (Metallica, Pantera, AC/DC).

A top10 számomra több szempontból is véleményes. Például én nem értem, hogy mit keres a tízben  Mr. Brightside, és mit keres fenn egyáltalán a listán a Slither, Slash ide vagy oda.

Főleg ez annak fényében furcsa az említett két dal helyezése, hogy 14. a Can't stop, 16. a Hardest button to button, 23. a Take me out, 35. a The day that never comes és 37. az American idiot, amely számok sokkal jellemzőbb, ismertebb, ütősebb és jobb gitártémákkal rendelkeznek.

Térjünk vissza az öregekre. Azt sem értem, hogy miért van fenn a Panterától a Revolution is my name. A Panterának is sokkal jobb riffejei vannak ennél, igaz, nem a 2000-es évekből. Valószínűleg Dimebag iránti tiszteletből került fel a nóta a listára.

Az ácévillámdécé is hasonló cipőben jár.

Ami viszont személy szerint baszottul meglepett, az pedig az általam istenként tisztelt Metallica szereplése. Felrakták a Death magneticről a The day that never comes-t és a That was just your life-ot???

Kérdem én, a Széntenger nem ebben az évtizedben volt??? Azon az albumon sokkal nagyobbat hasít a gitár, akár a címadó dalban, akár a Frantic-ben, de mondhatnám akár a Some kind of monster-t vagy az Unnamed feeling-et.

Nem mellesleg a magneticen is ott van pl. a Cyanide, amiben sokkal jobb gitárötletek vannak, mint a listán fent lévő két számban.

Ne örüljetek. Folytatom.