"Your decision" rovat

És most nem Alice in Chains lesz.

 

Ez csak számomra nem fér össze logikailag? Csak számomra tűnik logikai bakugrásnak, circulus vitiosusnak? (több Bessenyős faszság nem jut eszembe)

Úgy látszik, igen. Szerintem főleg az új Ötv. 138. § (3) furcsa, vagyis durva. Véleményem van, leírni nem fogom.

Magyarország Alaptörvénye

A helyi önkormányzatok
31. cikk

(1) Magyarországon a helyi közügyek intézése és a helyi közhatalom gyakorlása érdekében helyi önkormányzatok működnek.

(5) A fõvárosi és a megyei kormányhivatal kezdeményezheti a bíróságnál a helyi önkormányzat törvényen alapuló jogalkotási kötelezettsége elmulasztásának megállapítását. Ha a helyi önkormányzat a jogalkotási kötelezettségének a bíróság által a mulasztást megállapító döntésben meghatározott idõpontig nem tesz eleget, a bíróság a fõvárosi
és a megyei kormányhivatal kezdeményezésére elrendeli, hogy a mulasztás orvoslásához szükséges önkormányzati rendeletet a helyi önkormányzat nevében a fõvárosi és a megyei kormányhivatal vezetõje alkossa meg.

 

2011. évi CLXXXIX. törvény
Magyarország helyi önkormányzatairól

42. § A képviselő-testület hatásköréből nem ruházható át:
1. a rendeletalkotás;

A helyi önkormányzat törvényen alapuló jogalkotási kötelezettsége pótlása


138. § (1) A kormányhivatal vezetõje a rendeletet a helyi önkormányzat nevében, az önkormányzati rendeletre irányadó szabályok szerint alkotja meg azzal, hogy a rendeletet a kormányhivatal vezetõje írja alá és a Magyar Közlönyben kell kihirdetni.
(2) A kihirdetett rendeletet a kormányhivatal megküldi a helyi önkormányzatnak. A jegyzõ gondoskodik a kihirdetett rendeletnek a szervezeti és mûködési szabályzatban az önkormányzati rendeletek kihirdetésére meghatározott szabályokkal azonos módon történõ közzétételérõl.
(3) A kormányhivatal vezetõje által a helyi önkormányzat nevében megalkotott rendelet helyi önkormányzati rendeletnek minõsül azzal, hogy annak módosítására és hatályon kívül helyezésére a helyi önkormányzat kizárólag akövetkezõ önkormányzati választást követõen jogosult, ez idõ alatt a módosításra a kormányhivatal vezetõje jogosult.