"Párbeszéd" rovat

- Hol vagy most, Mulder?

- Próbálok egy kicsit elszakadni, így feljöttem Massachusetts-be a tavakhoz pihenni. Éppen nézem a csillagokat és gondolkodom. Volt már olyan érzésed Scully, hogy van valami külső erő vagy személy, ami irányítja a földi dolgokat és amikor felnézel a csillagokra, érzed, hogy téged néz, csak téged néz, és te visszanézel rá?

- Én a darwinizmusban hiszek, az egyed- és törzsfejlődésben, amibe egyáltalán nem passzol bele egy külső kukkoló.

- Ha elfogadjuk azt, hogy van értelmes élet a földön kívül, és ők néhány milliárd évvel fejlettebbek is nálunk, valószínűleg nem fognak idejönni, hanem valami kis robotokat küldenek maguk helyett. Mondjuk például rovar alakú robotokat, amik az ürülékkel táplálkoznak. A Földön így gyakorlatilag kimeríthetetlen energiaforráshoz jutnak és folyamatosan információt tudnak rólunk gyűjteni.

- Ha így is lenne, azért ennek nagyon kevés a valószínűsége. Nyilván mi emberek is így tennénk egy nálunk primitívebb civilizációval, de egyáltalán nem valószínű, hogy egy fejlettebb faj csak nézelődni kíván nálunk. Ha annyival fejlettebb, könnyen lehet, sőt nagyon valószínű, hogy jön és leigáz minket, és felhasználja a nyersanyagainkat, mint tették azt anno az európaiak az őslakosokkal.

- Mi van most rajtad, Scully?

-Viszhall, Mulder.