"You know where you are?" rovat

Mariboron keresztül kb. 130 km Graz. Igaz, hogy egy ötös a szlovén matrica, de megéri, inkább, mint a stájer utakon keveregni. Megnéztük a programot, mennyire siessünk. A Sonata Arctica és a Cult játszott előttük, én nem nagyon ismerem őket, többiek sem, így nem mentünk korán. Fél hétkor elindultunk Lentiből, megvettük a matricákat, 8-ra Graz.

Megtaláltuk a schwarzlsee-i lejárót, két kérdezés után jó irányba is kerültünk. A Schwarzlsee egy volt bányató a grazi reptér mellett, jelenleg hatalmas turistacentrum. Jó hidegvízű hegyi tó, körülötte meg a sok frizl áztatja magát meg kempingezik. Ez az a fajta kemping, ahol már a lakókocsikat kis házakká építették át. Sikerült a tó legészakibb pontján parkolót kialakítani, ami azért szerencsés, mert a színpad a legdélebbi csücsökben van. Ez alatt azt kell érteni Ádám-féle gyaloglási mértékben mérve, hogy kb. Keszthelyen parkoltunk le egy sófoki koncerthez. Körbesétáltunk, becsekkoltunk minden simán ment. Már a Cult játszott. Körbenéztem, és már ekkor feltűnt pár dolog. Egy ránézésre középiskolás takony Sonata Arctica pólóban akkor jött ki épp a buliból és hívott valakit, hogy jöjjön érte a kocsi. Ezen elgondolkoztam egy kicsit, hogy vajon hova halad a világ, hogy képes valaki megvenni egy napijegyet azért, hogy megnézzen egy SA-t, majd hazamegy, holott jól tudja, hogy utána jön a Cult és a Guns. És ugyanazzal a belépővel megnézheti. Érted? Erre hazamegy. Ekkor arra gondoltam, hogy kimegyek utána és fölpofozom. Hülyegyerek. Ülj le, egyes. Persze én ebből kapásból be is skatulyáztam az osztrákokat, kis nyálas taknyok.

Menjünk igyunk valamit. Vagy együnk valamit. Mi van?

Enni? Perec, kebab, hotdog és .... LANGOS! Hoppá! Sógikáim! Csípázzátok a Langost? Egy csipetnyi Plattensee odafért a Schwarzlsee mellé is? Enni azért nem ettünk belőle, elég, ha az osztrákok azt hiszik, hogy az, amit ott árultak, az egy kicsit is köszönőviszonyban van egy itthoni jó sajtostejfölössel.

Akkor igyunk. Valami hegyeset. Okés, keressünk valami schnapsosat a soron. Kólásbódé, Ottakringer, kóla, ottakringer, hotdog, ottakringer, kebab, ottakringer, kóla, perec, ottakringer, Toitoi. Mi? Nincs rövides? Ne! Akkor adjatok egy Ottakringert. Szokásos bubimentes fesztiválsör volt, de nem volt vészesen rossz. Az osztákok viszont kegyetlenül berúgtak tőle. Úgy fetrengtek, mint a malacok, kb annyi sörtől, amit mi egy sós vacsi utáni meccshez megiszunk. És a legnagyobb. Füldugóval jön koncertre. U. Facepalm. No komment. Ez már majdnem Svájc. "Elmegyek rockkoncertre, de füldugót viszek, mer hangos lesz." Istenem....

Fél 10. Cult az utolsó számokat játssza. Az énekes beordít, hogy a For the animals című számuk jön, küldi minden politikusnak és jogásznak. Köszi. Jók voltatok, jöhet a guns.

Háromnegyedre átrendezik a színpadot. Mi van? Időben fog kezdeni a guns? Dehogyis. Fél 11. Kezd mindenki nyügis lenni. Fújolás, fütyülés. Azért nem volt az olyan régen, amikor a köcsög Axl 4 órát késett egy koncertről.

10:40-kor fény le, csak a dob megvilágítva, Ashba felugrik rájuk, őrjöngés, és eljátsszák a Chineset. Bemelegítésnek jó. Ezt szerintem csak azért tette első számnak az Axl, hogy ne a Wttj-vel kelljen kezdeni, mert az a régi guns védjegye. De azért tudja mi a rend, második szám előtt újra fény le, Ashba újra kiáll és ...

Három óra. Értitek? Végigjátszottak 3 órát. Mindent nyomtak. Mindent.Óriási számok, az átvezetők hatalmasak, akusztikus részek, another brick in the wall, amit akarsz. Hatalmas a tombolás.

Végkövetkeztetés: Semmivel sem rosszabbak, mint a régiek. Ez a dicséret. Az Axl nagyon jól énekel, mozog a színpadon, a gitárosok valami vadállat módon nyomatják. Fény és  tűzijáték, konfettieső, minden...  Valószínűleg nem lesz ebből már új és a régi sikerekhez mérhető sikerű stúdió album, de koncertbandának kiválóak.

Hazafele még ittunk háromkor egy jó szlovén kávét, aztán hazagurultunk.

Még egy célom teljesült.:) Remélem még lesz alkalma párat összehozni.

Két dolgot azért ajánlok mindenkinek. Egy ilyen bulira érdemes elmenni, és nem kell mindent elhinni, amit leírnak. Én úgy mentem oda, hogy talán nem ég nagyot az Axl, de hatalmasat csalódtam benne. Felkészült volt. Összeszedte magát az utóbbi évben. Még a végén a régi guns is összeáll.

Guns N' Roses - " Don't Cry " live in Graz