"Off-ice" rovat

Fejek fognak hullani.

Amikor 2002-ben, Salt Lake City-ben elintézték azt az amcsik, hogy leálljon az NHL és az NHL-ben szereplő profik és a bírók részt vegyenek a játékokon, már sejteni lehetett, ha egyszer újra hoki szempontjából nagy nemzet kerül rendezői státuszba, újra meg fogják próbálni az NHL leállítását. Sőt főleg teszik mindezt azután, hogy a 2002-es döntő minden idők egyik legjobb jégkorongmeccse volt. All-star keretek rendes tétmeccsen feszülnek egymásnak, ráadásul Amerikában telt ház előtt.

Tekintettel a hazai környezetre, még arra is lehetőséget biztosítottak az amcsik, hogy Bill McCreary, az akkori legjobb, azóta visszavonult, kanadai (!), NHL-es bíró vezesse a meccset.

Szóval miután lejátszották a talán valaha volt legjobb hokidöntőt, és több millióan nézték (és az id. Jenő közvetítette és a Jovanovskit folyamatosan Jovánovicsozta, de ő Jenő, neki ez teljesen megbocsájtható), még a NOB is rájött, hogy nem lenne hülyeség presszionálni az NHL-t, hogy álljon le a játékok idejére és engedje el legjobb játékosait az olimpiára.

Torinoban kisebb volt a lobbi. Nem rosszak az olaszok hokiban, de nem a Big8 részesei. Az észak-amerikai és orosz játékosok inkább pihenésre használták az olimpiai szünetet, így lehetőségük nyílt az európai csapatok éremszerzésére, a svédek be is húzták.

Aztán 2010-ben nem volt kérdés. Vancouver. Ha nem áll le az NHL, a kanadaiak akkor is hazajönnek és halálra vernek mindenkit. Így is lett. Férfiak is, nők is hazaküldtek mindenkit. NHL persze szünetelt.

Ekkor már biztos volt, hogy Szocsi a következő helyszín. Vancouver után Ovecskin (2004. draft 1/1), Malkin (2004. draft 1/2) Dacjukkal és Kovalcsukkal karöltve nyílt kampányba kezdett, hogy akármi lesz, ők ott lesznek a szocsi téli olimpián, NHL-es szerződés ide vagy oda.

Sikerült kibrusztolniuk Nob-os segítséggel. Leállt az NHL ismét. Emellett leállt az NHL riválisának mondott KHL is, legalábbis legjobb játékosaik eljöhettek a tornára.

Elkezdődött a fogadkozás, mintha valami jó magyar-holland selejtező előtt lennénk. "Megnyerünk mi is mindent, mint Kanada." "Nem kellenek jobb csatárok Oviéknál. Sőt. Jobbak, mint a korábbi "Orosz ötös" (Larionov, Fetyiszov, Kaszatonov, Krutov és Makarov) vagy mint a Red Wingses "Vörös hadsereg" (Larionov, Fetyiszov, Fjodorov, Kozlov, Konsztantyinov) valaha volt." Aki egy kicsit jártas a hokiban, az tudja, hogy azért ez egy kicsit erős. Azért nem Torghelle-Puskás szintkülönbség, de az öregek legalább nyertek több mindent.

Aztán eljött 2014. 02. 19. napja.  Már a csoportban nem volt egyértelmű az oroszok fölénye, arról nem is beszélve, hogy az egyenes kiesésben megkapták a finneket, ahol a kapuban az a Tuukka Rask állt, aki nemrég Stanleyt nyert a Bruinssal és a csatársorban meg az a Selanne volt, aki már akkor öreg volt, amikor én megszülettem, és csak nagy unszolásra vállalta el az idei idényt, de idén bombaformában van.

És mi történik? Tusk roló le, és az esélytelen finnek kiütik a Vörös hadsereget. Se döntő. Se bronzmeccs, se semmi.

Mi lesz ebből? Négy között sincsenek?

Fejek fognak hullani.