"Visszajátszás" rovat

Beszéljünk kicsit a visszajátszásról, a visszajátszás lehetőségéről.

Challenge. Hívjuk így. Történik valami, döntünk valahogy, visszanézzük. Ó. Máshogy kellett volna dönteni. Sportban működik.

És ha átfordítod a mindennapi életre? Van lehetőséged a visszajátszásra? Van lehetőség a módosításra, újrázásra?

Van. Módosíthatsz. Rajtad áll.

Megy az élet mindennap. Minden héten háború. A saját életed, a preferenciáid, a kapcsolataid mind-mind döntés-befolyásoló tényezők. Vannak, amik jók neked, vannak, amik kevésbé és vannak, amik kifejezetten rosszak. Hogy melyik milyen, azt neked kell eldöntened, mint a bírónak. Neked kell a jót magadhoz venni vagy rosszat eltaszítani.

Zajlik a meccs. Előkerül egy szituáció. Döntesz.

Rosszul.

Előfordul. Ekkor valaki vagy valami challengel. Bedobja a pirosat. Felszól a vezetőbírónak, hogy kinn volt.  Visszanézed. Más szemszögből, több szemszögből. És döntesz. Vagy úgy, ahogy korábban döntöttél, vagy megváltoztatod a döntésed. Ismét csak rajtad áll.

Az amerikai foci visszanézési szabályai szerint viszont csak akkor változtatsz, ha rendelkezésedre áll a - korábbi nevén - "clear visual evidence" vagy - újabb megfogalmazásban - incontrovertible visual evidence".

Technika ebben segít. Minden alkalommal több és több lehetőséged van arra, hogy egy adott döntéshez "clear visual evidence"-t szerezz, és dönts. Telefon, cset, a webkettő minden formája. Folyamatosan biztosítják számodra a bizonyítékokat.

Ez ennyire egyszerű? Azért nem.

Ezért vagyunk emberek.

Hiába van rossz neked valami, hiába bánt minden egyes alkalommal valaki, hiába negatívumokkal terhelt egy kapcsolat, hiába  hiába nem a legjobb preferenciáid szerint való, akkor sem fogod megváltoztatni a korábbi döntésedet. Hiába kapsz nap mint nap challenget és hiába biztosít számodra a technika minden napon "clear visual evidence"-t.

Ugyanis léteznek az érzések, létezik barátság és szeretet, ami az egész szabályrendszert átírja, felülírja. Akármilyen szemmel látható, megdönthetetlen bizonyíték ellenére sem változtatja meg a véleményed valakiről. Vannak, akik nem változnak. De ez így is jó, mert valakit épp azért szeretsz, mert olyan amilyen. Ha megváltozna, lehet, már nem is szeretnéd.

És ez az, ami téged megkülönböztet a 21. századi ember-prototípustól. What man is a man who does not make the world better?

Filozófiai rovat vége. Tanulság? Az nincs. Nem vagyok filozófus. Kidolgozatlan felvillanások, kapcsolódások, érzelemtöredékek vannak bennem, aminek a kifejezésre képtelen vagyok.

Let's raise a glass or two to all the things I lost on you.